måndag 30 januari 2012

Det blev en 3i1!

Det här är ett av mina första försök till frihandsstickning. Jag har köpt ett väldigt fint, tunt, melerat brunt garn med paljetter som jag har blandat med eget garn från Choco (Han är den bruna på nedersta bilden). Hans garn blir chokladbrunt med en fin röd ton. Jag testade alltså stickfastheten med en tråd av varje på stickor nr 9. Sen mätte jag hur bred "tub" jag ville ha och satte igång. Egentligen ville jag göra en lång halsduk som jag sen skulle sy ihop till en ring som går att lägga dubbel runt halsen. Men arbetet blev bredare än jag tänkt (att det ska vara så svårt att mäta rätt!) så jag gjorde som en lös skorstenskrage och stickade ihop sidorna. När jag provade den så upptäckte jag att den gick att dra ner över axlarna. Skönt och snyggt! Jag upptäckte att det går att lägga den två varv runt halsen också faktiskt så 4i1 kanske är mer rätt!
Här kommer mer bilder på kragen/sjalen/axelvärmaren:

Så här kan man ha den utanpå en jacka kanske.

Eller över huvudet.

Choco och Songo i somras. Inte så väldigt mycket ull än.
Igår satte jag igång med ett par underarmsvärmare i melerat ullgarn. Fabel heter det och jag har köpt det från garnstudio.com. Det här garnet var jag helt galen i för ungefär ett år sen och vi har både strumpor, tröjor och sjalar stickade i det. Bilder på det kommer en annan dag!

fredag 27 januari 2012

Dagens boktips

Fick hem den här boken "Mjuka strumpor, varma tår" av Anna Tillman igår och den var ju bättre än vad jag trodde när jag beställde den! Det finns många olika, roliga strumpor till både små och stora, det var lätt att förstå beskrivningarna och dessutom fanns det en massa tips. Det står om olika hälar och tår och dessutom finns det svårare grejer som Fair Isle-sockor och vändbara mönsterstickade raggisar. Just nu har jag inte tid att börja med strumpor, men jag hoppas att det finns flera par från denna bok hemma hos oss nästa vinter.

onsdag 25 januari 2012

Gårdagens inköp och pågående projekt.

Här kommer bilder på mina fina garner som jag beställde från Weird and Twisted.

Detta gröna garn har inslag av lila (mina favoritfärger) och har uggleberlocker, pärlor och organza. Det innehåller meroniull, tussahsilke och guldtråd. Jag föll för utseendet och att det händer så mycket i garnet. Dessutom älskar jag ugglor. Av det här blir det nog en snood, alltså en halsduk som är en cirkel som man lägger två gånger runt halsen och kan dra upp på huvudet.

 Detta garn heter Dark Secrets och innehåller merino- och alpackaull och silke. Det är dekorerat med svarta pärlor, silvernycklar och röda silkeband. Läckert va? Det här kommer nog att bli en bolero eller "självärmare" som mormor kallade det. Förhoppningsvis långärmad. Jag tänkte använda tjocka stickor för att få ut det mesta av garnet.
 Det här garnet heter The storyteller. Och jag tyckte att färgkombinationen var riktigt spännande. Lila, blå, röd och svart är färger som jag aldrig sett tillsammans i ett melerat garn. Ull, silke, linne och glittertråd finns i detta garn och vad det ska resultera i vet jag inte än. Kanske något till mina döttrar? Varsin matchande mössa exempelvis om det räcker så långt.

Jag längtar efter paketet och de skulle visst skicka det från Tyskland idag så jag hoppas att det kommer nästa vecka. Tills dess fortsätter jag på mitt nuvarande projekt: makens vantar av eget garn som för övrigt spinns av en pensionerad dam som jag kom i kontakt med genom en kompis.


Killen som är upphov till garnet heter Songo och ser ut så här:


Han är en riktig raring med mycket karaktär och egen personlighet. Han kommer gärna fram och blåser en i ansiktet eller nacken som en liten hälsning.

Alpackor finns i många färger. Allt från svartaste svart till riktigt vitt med grått, brunt och beige däremellan. Våra djur har flera olika bruna nyanser och Songo är kolsvart med lite mahognyröda inslag. Alpackan vars ull jag mest ser fram emot att få sätta tänderna (stickorna) i nu är vår lilla Hoppsan. Hon föddes i juni 2011 utan att vi var så särskilt förberedda (hon är resultatet av en mycket snabb kärleksaffär mellan hennes förrymda mor och den snyggaste hingsten i hagen bredvid och tidpunkten var inte exakt känd så därför visste vi inte riktigt när hon skulle föla) och därför fick hon heta det vi alla tänkte just den dagen. Hon är ljuvligt ljusbeige och när man delar på hennes ull och tittar nära kroppen så har den en rosaaktig ton som jag tror kommer att göra sig otroligt bra i till exempel en liten babytröja.

Mer bilder en annan dag!

tisdag 24 januari 2012

Habegär.

Jag har just börjat blogga igen efter flera års uppehåll. Nu tänker jag bara blogga om alpackor och ull. En bra och trevlig spark i baken fick jag av Weird som är den ena delen av den mycket kreativa duon Weird and Twisted. Jag snubblade över deras blogg i ett annat handarbetssammanhang och fastnade direkt. Tappade hakan helt enkelt. Dessa tjejer spinner så kallat "art yarn" vilket betyder att de kardar, färgar och spinner garn där de tillsätter lite olika kryddor i form av smycken, pärlor och band. Kolla också direkt i deras webshop på Etsy http://www.etsy.com/?ref=em
Jag har funderat i över en vecka på vilket garn jag skulle köpa och det slutade med att jag köpte tre stycken. Bilder på dessa lär komma snart. Nog för att jag har en hel del eget garn, men jag vill ha lite variation i min kreativitet och med det här garnet kommer inspirationen som ett brev på posten!

Weird inspirerade mig till att börja blogga om mitt handarbete och såklart om våra fina djur. Just nu har vi åtta alpackor i två hagar utanför huset. Bilder kommer i ett inlägg inom kort!

Jag har försökt förstå mig på det här med att förminska bilder också. Inte helt lätt. Bilderna blir ju så stora i bloggen och själva kilobytestorleken ska ju inte heller vara för stor. Försökte ställa in direkt i mobilen (som jag fotar allt i min närhet med) men klarade inte det heller. Tyvärr finns inte all tid i världen till såna här roliga saker. Jag måste plugga och hämta barn också, vilket förstås också är kul men det är svårt att slita sig från bloggen när jag nu har satt igång.
Finns det något bra verktyg att förminska storleken (kvalitén?) på bildfilen så berätta gärna! Jag har testat i Paint men fattar inte riktigt...

Åter till nuet!