onsdag 13 juni 2012

Betäckning.


I tisdags kom Leif från Kusipacha Alpacka med två fina hingstar till oss. Den ena heter Fire Chief och den andra Centaurus. Båda är från Australien och riktigt tjusiga. Bilderna har jag lånat från kusipaco.com

Ambersun Centaurus
Ambersun Fire Chief

Vid besöket var hingstarna nyklippta så på bilderna nedan ser de inte riktigt lika ståtliga ut men de är ändå väldigt fina tycker jag. Under betäckningen så "sjunger" hingsten för stoet. Jag hade aldrig hört ljudet förut då detta var första gången jag såg en alpackabetäckning. Jag har svårt att förklara det för det låter inte som något annat ljud jag hört men det är frustanden, ett nästan gnäggande läte och lite åt det morrande hållet. Utan uppehåll. I tjugo minuter. Mycket, mycket intressant upplevelse.

Lucia och Bessie fick träffa Fire Chief.
My och Centaurus som jag hoppas resulterar i ett guldfärgat föl.
Det tråkiga med denna dag var att vi fick veta att Bessie inte är dräktig. Om hon hade varit det så hade hon spottat Fire Chief i plytet, hur tjusig stamtavla han än har. Men så var alltså inte fallet. Vi hoppas istället på tre småttingar i hagen nästa år.

Under besöket så pratade vi såklart en massa om djur och ull med Leif som är en otroligt driftig man som vill att så många som möjligt ska få se och bli medvetna om vilket underbart djur alpackan är och hur intressant och användbar deras ull är. Jag fick en present i form av ett sittunderlag som är tovat av alpackaull med en väldigt fin applikation på som är ritad av en kanadensisk indian. Leif berättade också om en fantastisk hemsida där de säljer alpackagarn, beskrivningar och böcker. Jag blev otroligt inspirerad och satte genast igång med ett nytt projekt. Mössa i tjockt garn med lite häng.

Så nu är det bara att vänta. Om ungefär två veckor så kommer hingstarna tillbaka och de får då träffa stona igen. Spottar stona så är de dräktiga. Annars gör vi ett nytt försök. Alla tummar hålls!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar