tisdag 6 mars 2012

Underbara weird and twisted!

Igår kväll fick jag ett väldigt trevligt mail från Weird i spinnarduon Weird and Twisted. Läsare av bloggen minns kanske att jag köpte fantastiskt art yarn från dom för ett tag sen. Det var ju dessutom så att det var just min kontakt med Weird som fick mig att starta den här bloggen. Hon skrev att hon nu har gjort ett inlägg om min blogg  som du kan läsa här. Kanske kommer du från deras blogg och har aldrig läst min förut? Välkommen! Och tack snälla Weird för att jag får bli omnämnd i er blogg! (Hoppas att google translate förstår det ;)) Jag känner mig hedrad!

Figaros ull var smutsig men blev fin som tovad.

Idag har jag för första gången provat att tova alpackaull. Det var hur lätt som helst! Jag läste inte på innan utan tog bara lite varmvatten i en plastbytta, lite gulsåpa och hävde ner ullen. Ungefär som vi gjorde på mellanstadiets slöjdlektioner vill jag minnas. Förstod fort att det går åt mycket ull när man tovar. Jag gjorde en liten platta som ska bli en ram till ett skolprojekt som handlar om teknik och naturmaterial. Meningen är att jag ska klippa ut ett hål i mitten så att ullen ramar in en bild. Jag tänkte att femåringen ska få rita en alpacka att sätta in i mitten och de små bollarna ska bli någon form av dekoration. När man tänker på teknik så kommer ofta elektriska prylar eller stora byggnationer först men den som någon gång stickat en tröja eller virkat en sjal kan nog gå i god för att det är mycket teknik, logik och matematik för att få arbetet att bli som man vill.


Här kommer en bild på mitt pågående projekt. En mössa av garnet The Storyteller från Weird and Twisted. Jag skulle egentligen göra ett fint hålmönster på hela mössan men efter några försök att hålla en massa olika maskor i huvudet samtidigt som jag pratade med femåringen och underhöll ettochetthalvt-åringen så gav jag upp. Jag behöver nog lugn och ro för att förstå mig på en sån beskrivning. Det fick bli slätstickning. Garnet blir superläckert när man stickar med det! Det glittrar lite av det som Weird kallar "angelina" som jag tror är någon sorts glittertråd och det blir mjuka övergångar mellan lila, blått och svart med röda stänk här och var. Blir det något över så gör jag nog en rosett och syr fast på sidan. Eller en virkad blomma kanske.

Nu kliar det i fingrarna så jag tror jag blir galen! Jag vill verkligen ha kardor och en spinnrock nu så att jag kan sätta igång och lära mig att spinna. Det vore så bra att kunna göra det själv då vår bekant som spinner åt oss inte har så mycket tid till det och det dessutom kommer att bli väldigt mycket ull  när vi klipper djuren i vår. Åtta högar på ungefär 1,5 kg styck! Jag längtar och önskar att jag hade all tid i världen över för ullen. En fin stickmaskin har vi införskaffat också så nu gäller det att ha garn till den i höst! Måste lära mig hur den fungerar först bara.1 kommentar:

  1. Det du klipper ut kan du använda som sittunderlag i bilbarnstolen. Kanske. Om det är tillräckligt stort.

    /Ilajjn

    SvaraRadera